Program


Duda Éva Társulat - M Studio (RO)

Duda Éva Társulat - M Studio (RO)

A XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadása.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. szeptember 17. kedd, 19:00

DUDA ÉVA TÁRSULAT: UTÓPIA

Az utópia szó eredeti jelentése: a hely, ami nincs – nem létezik a valóságban, csak vágyainkban. Szeretnénk hinni benne, hogy létezhet egy élhetőbb, jobban berendezett világ.
Duda Éva legújabb előadásában égető társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, merészen és őszintén. Az Utópia egy abszurd világ, tele önellentmondásos karakterrel, mértéktelenséggel, elfojtással és elnyomással. Egymástól nagyon különböző emberek kis csoportja feszül neki olyan nehézségeknek, mint a szabadság és a szuverenitás, a kirekesztés és megszégyenítés, az ellenségeskedés és manipuláció, a gyanakvás és a félelem, és közben egyre torzabb, egyre vadabb, egyre ismerősebb lesz a viselkedésük. 
Miért érezzük bajban magunkat? Az UTÓPIA egy abszurd világ, amelyben szimbolikusan vagy direkt módon idézzük meg azt a furcsa érzést például, amikor intoleranciát tapasztalunk más kulturális értékrendek irányába. Amikor körülöttünk elutasítást látunk a természeti értékek sérülékenysége felé. Amikor agresszivitás a válasz az eltérő gondolkodásra. Keserédes öniróniával közeledünk a problémák felé, hiszen mi is a részei vagyunk. Nem ujjal mutogatunk, nem panaszkodunk, csapokat nyitogatunk.
A lényegi, valódi, emberi dolgok tekintetében a világ minden táján egyformák vagyunk: szeretünk, kötődünk, haragszunk, félünk, felfedezünk, örülünk, vagy csalódunk, hiszünk és tagadunk, tanulunk, utazunk, dolgozunk, jó nevetni és ellazulni, szeretünk valahova tartozni vagy csak magunkkal jóban lenni. De elképesztő a zűrzavar. Miért olyan nehéz együtt lenni, egymás mellett élni?

 „Közel két éve nem készítettem előadást. Jól esett ez a hosszabb alkotói szünet, fontos volt ránéznem a munkámra, magamra, és a világra, ami körbe vesz. Volt időm elmélázni a jelenen. Most egy egészen új csapattal dolgozom, fiatalok, és idősebbek, tapasztaltabbak és az iskolából most "szabadult" épp húsz évesek egy kalap alatt, de mindenképp nagyon különböző egyéniségek. Épp ez érdekel bennük, erre a diverzitásra tettem a hangsúlyt, az emberek sokszínűsége ebben a nagyon változékony, bizonytalanságot sugárzó jelenben. Fürkészem, kémlelem a jövőt, milyen lesz, hogy fognak élni az emberek a jövőben, és tudjuk-e azt befolyásolni? Remélem, hogy igen.” Duda Éva

Alkotók / előadóművészek: 
Csuzi Márton, Gaál Júlia, Ivanov Gábor, Kálid Artúr, Lőrinc Katalin, Rácz Réka, Sessi Krisztina, Taba Benjámin, Tóth Laura, Vitárius Orsolya, Weinemer Ádám Zénó    
Zenei producer: Kovács Jeromos
Jelmez: Kiss Julcsi
Fénytervező: Kovács Gerzson Péter
Konzultáns: Veress Anna
Produkciós asszisztens: Csák Bea
Produciós vezető: Czveiber Barbara
Tér, koncepció, rendezés: Duda Éva

Támogatók: NKA, EMMI, Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, Movein Stúdió, Műhely Alapítvány, Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

M STUDIO (RO): LIFT- boys will be boys

A lift a legkisebb olyan tér, ahol szorosan lehetünk egymás mellett anélkül, hogy kapcsolatba kerülnénk. A lift mindig tart valahová. Mehet fölfelé, mehet lefelé, de ha egyszer csak ELAKAD, akkor bármi megtörténhet…

Előadók: Deák Zoltán, Szekrényes László, Veres Nagy Attila
Koreográfus: Fehér Ferenc
Zene: Fehér Ferenc
Fénytechnikus: Szabó Huba
Hangtechnikus: Chirițescu György
Öltöztetőnő: Both Melinda
Ügyelő: Bartók Enikő

Ferenc Fehér, budapesti táncos és koreográfus, a magyar kortárs táncművészet egyik meghatározó alakja. Produkcióinak, fellépéseinek számottevő része külföldi színpadokon jön létre, számos hazai és külföldi díjban, elismerésben részesült az évek során. Virtuozitása, a különféle táncos iskoláktól való függetlensége, akrobatikus képességei, fizikai ereje és szuggesztivitása a magyar táncművészet egyik legizgalmasabb alakjává avatják. 2013-tól visszatérő alkotó az M Studio-nál.
/Mély ösztönösséget sejtető mozgása önállító kitárulkozással párosul. Ez az intenzív jelenlét, amit nem lehet válasz nélkül hagyni. Zavartan köhécselni kell vagy megbabonázottan bámulni a folyamatosan mozgásban lévő testre./ (Balkon, 2002/07,08)

A 2005-ben alakult M Studio egy sajátos színházi nyelvet követő társulat, melynek székhelye Sepsiszentgyörgyön található. Mozgásszínházi társulatként olyan műfajt képvisel, amely Romániában egyedülálló illetve olyan sajátos nyelven beszél a világról, amely a fizikai színház, a kortárs tánc, a költői színház, a vizualitás és a próza közötti hullámzásból születik meg.

A XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!